Werk& Ouderschap
Praktijkvoorbeelden

‘Ik werd niet alleen als werknemer gezien, maar ook als de mens daarachter.’ – Alexander Lammerts, Oost NL

donderdag 22 april, 2022

Bedrijf

Omgeving

Apeldoorn

Industrie

Ontwikkelingsmaatschappij

Bedrijfsgrootte

164
#e5ce20

Werk& sprak met Alexander Lammerts (Jurist – Legal Counsel) en Alette Ducro (Strategisch HRD Adviseur) bij Oost NL, over de geboorte van de zoon van Alexander en zijn man in de bijzondere gezinssituatie met twee vaders en een moeder.

Oost NL is een regionale ontwikkelingsmaatschappij in Oost-Nederland en werkt in opdracht van de provincies Gelderland en Overijssel en het ministerie van Economische Zaken en Klimaat. Ze geven advies aan en investeren in bedrijven in Gelderland en Overijssel en helpen bedrijven uit het buitenland die zich in die regio willen vestigen. Met als overkoepelend doel om de toekomst beter te maken, zoals het tegen gaan van voedselverspilling.

Alexander is op het moment dat wij hem spreken net vader geworden van zijn zoon Thijs, samen met zijn man én de moeder van hun zoon Ingrid. Nadat zij vele jaren terug een adoptietraject hadden stopgezet, omdat er toen weinig kans op succes was vanwege veranderende regelgeving, hoorden Alexander en zijn man via via over Ingrid. Na een intensieve kennismaking besloten de drie er voor te gaan en werden zij samen ouders van een zoon. Belangrijk om hierin te benoemen is dat Alexander op basis van de wet geen vader is. Dit wordt namelijk bepaald door wie de biologische vader is en wie het kind erkent.

Alhoewel Alexander vindt dat het wel bespreekbaar is bij Oost NL, deelde hij pas na een paar maanden zwangerschap op zijn werk dat hij vader ging worden. Hij informeerde bij HR of hij wellicht nog rechten had, waarbij hij hoopte op een paar verlofdagen. HR gaf eerlijk aan geen ervaring te hebben met deze situatie en gaf aan het uit te gaan zoeken.

Alette vertelt hoe HR op zoek ging naar hoe andere werkgevers, waaronder het Rijk, omgingen met deze situatie. Ze konden echter niets vinden. In overleg met de directeur werd gesproken over hoe mooi dit vraagstuk pastte bij de kernwaarden van Oost NL; integer, betrokken en vindingrijk. Alette: “Als je wil bijdragen aan maatschappelijke ontwikkelingen en meer impact creëren, moet je ook kijken naar: hoe vertaal je dat naar binnen?

Enige tijd later kwam HR er bij Alexander op terug: het was geregeld! Waar Alexander dacht dat dit over één of twee verlofdagen ging, bleek dat Oost NL had besloten dat hij recht had op dezelfde regeling die volgens de wet geldt voor andere vaders. Oost NL betaalde dit uit eigen zak.

Alexander was zeer blij verrast, want het was meer dan welkom. “Ik vond het echt heel bijzonder, het heeft me ook echt wel geraakt! Je moet elkaar wat gunnen als werkgever en werknemer en dit draagt ontzettend bij aan mijn gunfactor naar de organisatie.

Alette benadrukt dat het voor werkgevers belangrijk is om in gesprek te gaan met medewerkers over de werk-privé balans. Wel belangrijk hierbij is dat beide partijen, zowel werknemer als werkgever, zich goed voelen bij de gemaakte afspraken. Als je goed in contact bent met je medewerkers gaat de productiviteit omhoog, neemt het ziekteverzuim af en neemt het verloop af.

Om dit contact te bevorderen is veiligheid belangrijk. Een werkgever kan dit bevorderen door het thema op de agenda te blijven zetten. Het delen van een voorbeeld zoals van Alexander draagt ook bij aan het concreet maken van de visie van de organisatie.

Tips voor werkgevers
– Heb oog voor de implicaties; als we dit voor één medewerker regelen, welke vragen komen er dan achteraan en hoe gaan we daar dan mee om?

– Kijk kritisch naar je bedrijfscultuur en zorg dat de bespreekbaarheid hoog is.

– Zorg dat je leiders binnen je organisatie hebt die open staan en empathie hebben voor dit soort vragen.

– Probeer je werknemer voor te zijn, dan is het écht een cadeau.

Dit artikel is een samenvatting van een podcastaflevering. Luister hier die podcast.

 


De regeling is vastgelegd in het personeelshandboek en breed gecommuniceerd naar de andere medewerkers. Naast de bijzondere situatie van Alexander, zijn er nog allerlei andere situaties mogelijk. En er staat nog niets over in de wet, dus belangrijk dat werkgevers dit zelf vastleggen. De tekst die Oost NL gebruikt is deze:

In de volgende situaties heeft de medewerker recht op aanvullend geboorteverlof:
Medewerkers van Oost NL die ouder worden binnen een divers samengestelde gezinsvorm*, hebben per kind recht op zes weken (partner)verlof (1 week volledig doorbetaald en 5 weken tegen 70% van het dagloon/maximaaldagloon) in het eerste levensjaar.​ Dit ongeacht of het UWV wel of niet uitkeert.

*Een divers samengesteld gezin is een andere gezinssituatie dan die van de traditionele gezinsvorm “man/vrouw”, zoals bijvoorbeeld homo-/lesbisch stel wordt ouder van kind (via draagmoeder).

 

Vergelijkbare artikelen

Doe en denk mee, met Werk& Events

Wil jij ook bijdragen aan de maatschappelijke beweging over hoe we omgaan met de combinatie werk en leven? Discussieer mee, laat je inspireren, geef je mening en leer tijdens één van onze bijeenkomsten.

Volg ons op social media

Werk& is volop in ontwikkeling

en wordt in co-creatie met werkgevers en experts gemaakt. Wil je op de hoogte blijven en/of op een andere manier meedoen? Laat het ons vooral weten!