Werk& Rouw
Praktijkvoorbeelden

‘Onderschat niet wat je als werkgever kan betekenen in een rouwsituatie.’ – Arjen van Dijk, AM

donderdag 22 maart, 2022

Bedrijf

Omgeving

Utrecht

Industrie

Gebiedsontwikkelaar

Bedrijfsgrootte

180
#756fdb

Werk& sprak met Arjen van Dijk (Projectontwikkelaar) en Conny Duel (HR Business Partner) bij gebiedsontwikkelaar AM. AM is dochter van BAM. Arjen deelde zijn verhaal over hoe zijn vrouw op 37-jarige leeftijd borstkanker kreeg, terwijl zij ook een baby hadden. Gelukkig herstelde zijn vrouw, maar helaas bleek al snel dat de kanker was teruggekeerd en zijn vrouw uitbehandeld was.

Arjen vertelt over de impact die zowel de ziekte -als het overlijden van zijn vrouw op hem hadden. Zijn hele wereld stond op zijn kop. Hij vertelde zijn directeur, tevens direct leidinggevende, gelijk over de diagnose. De reactie was: ‘Doe wat nodig is, laat alles maar vallen.‘ Voor Arjen was dat wat hij nodig had op dat moment. Er kwam een heel circus op hem af: ziekenhuisafspraken, de zorg voor zijn dochter, het werk van zowel zijn vrouw die graag wilde blijven werken én zijn eigen werk. Groot voordeel was dat hij zijn eigen agenda beheerde, waardoor hij flexibel kon schakelen. AM ging daar heel loyaal mee om, ook met het idee: we hebben er niets aan als jij straks omvalt.

Conny omschrijft de visie van AM. Werk en privé zijn onlosmakelijk met elkaar verbonden. AM vindt gezondheid/wellbeing (zowel fysiek als mentaal) belangrijk en dat er balans is, in iedere levenssituatie. AM gelooft ook in ruimte geven aan persoonlijke behoeften en wil bijvoorbeeld ook dat medewerkers minimaal twee weken aaneengesloten vakantie opnemen. ‘Als we er samen over in gesprek gaan, kan er veel.‘ Leidinggevenden gaan regelmatig met medewerkers in gesprek, niet alleen over werk maar ook met de vraag ‘Hoe gaat het nu met jou?’.

Vervolgens omschrijft Arjen ook hoe belangrijk het is om hierin te beseffen dat met name een rouwsituatie voor iedereen onbekend terrein is. Hij las veel over omgaan met rouw, maar merkte ook dat zijn omgeving (vrienden, werk, school van zijn dochter) vaak die kennis niet heeft. Het is vaak helemaal geen onwil, maar onbekendheid en ongemak.

Na het overlijden was de directeur aanwezig bij het afscheid. Arjen vond dit erg fijn. Na twee maanden ging hij weer naar kantoor en dat voelde erg ongemakkelijk. Hij was nog helemaal niet toe aan werk, maar het gaf wel de mogelijkheid om zijn behoeften ten aanzien van zijn werk aan te geven: tijd en vertrouwen. Hij was zich bewust van het belang van communicatie: ‘Zonder communicatie geen begrip‘ en vroeg daarbij om eigen regie over hoeveel tijd hij nodig zou hebben. Hij kon op dat moment nog totaal niet inschatten wanneer hij weer zou willen en/of kunnen werken.

Naast een systeemtherapeut die Arjen begeleidde na het overlijden van zijn vrouw, hielp de ruimte die hij voelde vanuit AM hem erg. Conny vormde, naast zijn leidinggevende, daarin het contact met AM en vormde een veilig, vast anker waarbij hij terecht kon. Daarnaast had Arjen, op een later moment, veel aan de voorzieningen van BAM, zoals bedrijfsmaatschappelijk werk. De rouw kent geen einddatum, het blijft bijschaven om het leven weer vorm te geven. Het was samen zoeken naar een manier om weer terug te keren, rekening houdend met belangen van de medewerker én van de werkgever.

Tips voor werkgevers van Arjen
– Geef de ruimte!
– De eerste periode van rouw kun je maar één keer doen.
– Voer het gesprek, blijf luisteren, verdiep je in rouw.
– Het begint bij besef en begrip.
– 10 dagen rouwverlof is echt te weinig; stel je daarom coulant op.
– Geef vertrouwen.
– Verplaats je in de ander: het is echt life changing.
– Onderschat niet wat je als werkgever richting je werknemers kan betekenen in een rouwsituatie.
– Betere reclame voor (toekomstige) collega’s kun je als werkgever niet maken.
– Wat je geeft krijg je terug.

Tips voor werkgevers van Conny
– Blijf in gesprek!
– Je bent werkgever en mens.
– Je krijgt er heel veel voor terug, je leert er ook veel van.
– Bedenk hoe je zelf behandeld zou willen worden.
– Rouw duurt langer dan de dag van overlijden tot en met de dag van de uitvaart.

Dit artikel is een samenvatting van een podcastaflevering. Luister hier die podcast.

Vergelijkbare artikelen

Doe en denk mee, met Werk& Events

Wil jij ook bijdragen aan de maatschappelijke beweging over hoe we omgaan met de combinatie werk en leven? Discussieer mee, laat je inspireren, geef je mening en leer tijdens één van onze bijeenkomsten.

Volg ons op social media

Werk& is volop in ontwikkeling

en wordt in co-creatie met werkgevers en experts gemaakt. Wil je op de hoogte blijven en/of op een andere manier meedoen? Laat het ons vooral weten!