Alle ruimte voor een goede werk-privé balans
“Een goede werk-privé balans is voor zowel de medewerker als het bedrijf uitermate belangrijk.” Dat zegt Marieke Nienhuis, adviseur Gezondheid en Welzijn bij Gasunie. Een uitdagende baan die ze vanaf 2017 invulling geeft. Gasunie is een netwerkbedrijf voor energie dat de laatste jaren transformeert van gastransportbedrijf naar energie-infrastructuuronderneming.
“Onze visie qua werk-privé balans is dat we streven naar elke medewerker op de juiste plek, zowel fysiek als mentaal en oog hebben voor de individuele behoeften van onze medewerkers. Dat vinden we een belangrijke voorwaarde voor een gezonde werk-privé balans. Natuurlijk lukt het niet altijd even goed, maar we doen daar wel onze uiterste best voor.”
Gasunie kent een laag ziekteverzuim, een derde daarvan is psychisch. De organisatie is volop in beweging vanwege de energietransitie. Daardoor neemt de hoeveelheid werk én de dynamiek toe. “Een verstoorde werk-privé balans wordt vaak veroorzaakt door een combinatie van toenemende werkhoeveelheid en (extra) zorgtaken thuis. Voorheen was het werk beter voorspelbaar, nu komt er veel ‘nieuw’ werk op ons af dat ook nog eens uitdagende deadlines kent.”
Inleveren op concentratie
“Als de werk-privé balans niet in orde is, heeft dat direct impact op de medewerker én dus op het werk. Mensen leveren dan in op concentratie en creativiteit.” Preventief doet Gasunie veel om ervoor te zorgen dat de balans goed blijft voor iedereen. “Eens in de vier jaar is er een preventief medisch onderzoek en krijgen medewerkers ook vragenlijsten over werkdruk. Daaruit leren we waar we meer aandacht aan moeten besteden. Ook is er een arbeidsomstandigheden spreekuur en kunnen medewerkers terecht bij Bedrijfsmaatschappelijk Werk om inzicht in de eigen werk-privé balans te krijgen. Er zijn trainingen ‘Master your energy’, die ook online te volgen zijn. Daarnaast trainen we leidinggevenden in het herkennen van signalen bij medewerkers die wellicht kampen met een verstoorde werk-privé balans.”
Ruimte bieden voor oplossingen
Op de vraag waar Marieke het meest trots op is, antwoordt ze: “Op de enorme veerkracht die onze medewerkers laten zien. We zijn een organisatie in transitie en iedereen zet de schouders eronder. Daarnaast ben ik trots op de ruimte die door Gasunie geboden wordt om een goede werk-privé balans te behouden. Het belang hiervan wordt ook vanuit het hoger management erkend. Met 1400 eigen medewerkers is het ook belangrijk dat het gesprek erover gevoerd blijft worden.” Sinds 2017 heeft Gasunie een adviseur Gezondheid & Welzijn. “Daarmee werd gezondheid in relatie tot het werk onderdeel van het integrale personeelsbeleid en krijgt het de aandacht die het verdient. In een omgeving waarin er veel van eenieder wordt gevraagd, is het belangrijk dat je als leidinggevende én medewerker weet hoe je optimaal kan blijven functioneren, maar ook hoe je in het zadel blijft als de omstandigheden ineens veranderen.”
Tal van mogelijkheden
“Ruimte voor medewerkers is er op allerlei manieren. Wil iemand tijdelijk minder werken, dan zijn er wettelijke regelingen zoals zorg- of calamiteitenverlof. Er is een flexbudget waarmee vrije dagen ‘gekocht’ kunnen worden en we kunnen schuiven met werktijden waar dat mogelijk is. Ik denk dat het arbeidsomstandigheden spreekuur en Bedrijfsmaatschappelijk Werk het meest gebruikt worden om de werk-privé balans weer in evenwicht te krijgen. Je kracht is tegelijk je grootste valkuil; als je keihard werkt en dit duurt erg lang, dan gaat het ergens knellen.”
Tips van Marieke
Een gezonde werk-privébalans is een gezamenlijke verantwoordelijkheid. “Ga het gesprek aan als je je zorgen maakt of als je (thuis)situatie verandert”. Houd vitaliteit op de agenda, bespreek signalen en anticipeer daar tijdig op. Als er ‘thuis’ wat speelt, dan is het fijn om daar met een leidinggevende over te kunnen praten. Geef medewerkers het gevoel dat er echt naar hen geluisterd wordt en neem zonodig het ‘werkpakket’ onder de loep.”
Werk gerelateerd ziekteverzuim naar nul
Een stip aan de horizon is voor Marieke het werk gerelateerde psychisch ziekteverzuim te reduceren tot nul. “Dat is natuurlijk een utopie, maar het moet daar in ieder geval dicht in de buurt liggen. Naast alle mogelijkheden die er zijn en de programma’s die we aanbieden, moet het gewoon worden om het hierover met elkaar te hebben. We zijn al goed op weg, maar het kan altijd beter!”
Wil jij ook bijdragen aan de maatschappelijke beweging over hoe we omgaan met de combinatie werk en leven? Discussieer mee, laat je inspireren, geef je mening en leer tijdens één van onze bijeenkomsten.
en wordt in co-creatie met werkgevers en experts gemaakt. Wil je op de hoogte blijven en/of op een andere manier meedoen? Laat het ons vooral weten!