Werk& Ziekte
Praktijkvoorbeelden

‘Ga in gesprek, het is logisch en OK dat je niet alles weet.’ – Kim Hulscher, Leger des Heils

donderdag 22 februari, 2022

Bedrijf

Omgeving

Amsterdam

Industrie

Zorg & Welzijn

Bedrijfsgrootte

1100
#36b58d

Werk& sprak met Kim Hulscher en Katia Maas van het Leger des Heils en Machteld de Bont van Care in Company.

 

 

 

 

 

Katia (Business Unit Manager) nam ons mee in de enorme betrokkenheid van medewerkers bij ‘het Leger’ (zoals ze zelf noemen) en daarmee het gevaar van uitval door overbelasting. Verzuim, en dan met name de preventie daarvan, is dan ook een belangrijk thema bij het Leger. Nadat zowel Katia als mantelzorger, als Kim die zelf ziek werd, te maken kregen met kanker, vonden zij elkaar in een project om kanker binnen het Leger onder de aandacht te brengen.

Kim kreeg baarmoederhalskanker en ervaarde enorme steun, ook van haar collega’s. Het Leger voelt voor haar echt als een grote familie. Toen zij de uitslag kreeg is ze dan ook direct naar haar werk gereden. Collega’s gaven veel aandacht, cadeautjes, maar ook praktische ondersteuning zoals boodschappen, blijven slapen, mee naar het ziekenhuis enz.

Als je behandeld bent, begint het pas
Maar na de behandeling begon het eigenlijk pas. Terwijl je denkt: ik ga weer aan de slag! Ze wilde dan ook ‘gewoon’ weer 32 uur gaan werken zoals voor haar ziekte en bedacht hiervoor zelf een opbouwschema. Toendertijd was zij ook niet aangemeld bij een bedrijfsarts voor begeleiding bij het opstarten, maar gelukkig gaat dit inmiddels automatisch.

Zowel fysiek als mentaal viel de fase na de behandeling namelijk erg tegen en blijft het bijna dagelijks accepteren dat de ziekte en behandeling nog steeds gevolgen heeft. Naast de mentale klap van ‘wat is er allemaal gebeurd?’, komen ook vaak blijvende gevolgen voor, van vermoeidheid, darmklachten, verminderde energie, minder concentratie en andere cognitieve problemen tot ongewenste kinderloosheid. Kanker wordt echter nog lang niet door iedereen als chronische ziekte gezien. Lastig is ook dat er allerlei verschillende vormen van kanker en behandeltrajecten zijn.

Van persoonlijke ervaring naar persoonlijke missie
Kim ging in gesprek met collega’s die ook kanker hadden gehad, wat leidde tot veel herkenbaarheid in hoe moeilijk het is om de gevolgen bespreekbaar te maken. Zo ontstond haar doel om de communicatie op de werkvloer rond kanker en met name de lange termijn gevolgen daarvan te verbeteren bij het Leger des Heils.

Katia licht toe dat de onbekendheid en handelingsverlegenheid leidt vaak tot dat er geen gesprek gevoerd wordt. Terwijl als medewerkers de vrijheid voelen en leidinggevenden uitnodigend zijn om met elkaar ook dit soort onderwerpen te bespreken er pas samen naar een oplossing gezocht kan worden.

Onder begeleiding van Machteld vanuit Care in Company zijn allerlei gesprekken gevoerd met medewerkers, leidinggevenden, mantelzorgers, Arbo Professionals en ieder ander die hun ervaring met kanker wilde delen. De bevindingen en aanbevelingen zijn vervolgens gecategoriseerd en gedeeld met de directie. Belangrijk hierbij is ook dat je als werkgever in kaart moet brengen wat de managementvisie is op kanker op de werkvloer.

Vertaling naar beleid
Zodra het net was opgehaald en directie aangehaakt, is beleid vorm gegeven. Een belangrijke afspraak is dat zodra er een situatie met kanker zich voordoet er altijd een gesprek gevoerd wordt tussen de medewerker en Kim in haar nieuwe rol als coach bij kanker. Doordat het belang van dit gesprek als zeer belangrijk wordt gezien is deze afspraak is niet verblijvend. Ook teamleiders worden ondersteund door gesprekken met Kim, bij bijvoorbeeld de impact in het team bij het verlies van een collega aan kanker.

Daarnaast zijn vier folders ontwikkeld; twee voor leidinggevenden en twee voor medewerkers, voor de situatie dat de medewerker zelf kanker heeft of de rol van mantelzorger vervuld van iemand met kanker. Hierin staan de tips & tricks en de gemaakte afspraken zoals een verplichte gesprek met Kim en een gesprek met de bedrijfsarts.

Tips
– bepaal de managementvisie t.o.v. kanker op de werkvloer
– creëer een centraal punt met informatie en kennis
– houd het management scherp door periodiek op de mogelijkheden te wijzen
– voor leidinggevenden: het is OK als je het niet weet
– betrek zo snel mogelijk de bedrijfarts
– praat er samen over en haal hier de vrijblijvendheid vanaf
– vraag welke behoefte degene met kanker heeft (bijvoorbeeld wel op bezoek in het ziekenhuis of juist niet?) Begin met de vraag: Wat heb je nodig?
– vraag wat en met wie men het wil delen
– houd ook op langere termijn aandacht en blijf communiceren
– er kan heel veel wel; werk kan onderdeel zijn van het herstel
– verdiep je in alle beschikbare informatie via kenniscentrumwerkenkanker.nl

Dit artikel is een samenvatting van een podcastaflevering. Luister hier die podcast.

Vergelijkbare artikelen

Doe en denk mee, met Werk& Events

Wil jij ook bijdragen aan de maatschappelijke beweging over hoe we omgaan met de combinatie werk en leven? Discussieer mee, laat je inspireren, geef je mening en leer tijdens één van onze bijeenkomsten.

Volg ons op social media

Werk& is volop in ontwikkeling

en wordt in co-creatie met werkgevers en experts gemaakt. Wil je op de hoogte blijven en/of op een andere manier meedoen? Laat het ons vooral weten!