Werk&
Praktijkvoorbeelden

Zorgvriendelijk beleid bij KLM

dinsdag 21 augustus, 2021

Bedrijf

Omgeving

Amstelveen

Industrie

Luchtvaartmaatschappij

Bedrijfsgrootte

30.000
Zorgvriendelijk beleid bij KLM

Het personeelsbestand van KLM is divers. Niet alleen in nationaliteiten, maar ook in functies. In een luchtvaartbedrijf liggen functies als piloot en stewardess voor de hand, maar daarnaast kent het bedrijf allerlei andere luchtvaart specifieke functies zoals bijvoorbeeld bagagemedewerker, grondwerktuigkundige, grondstewardess of belader. Daarnaast is er een hoofdkantoor met commerciële, IT, plannings- en administratieve functies. Het combineren van arbeid en zorg valt niet in één regeling te vatten die voor alle functies van toepassing is. Zo wordt de flexibiliteit in operationele functies begrensd door de vluchtschema’s van de vliegtuigen en het 24/7 ritme, terwijl op het hoofdkantoor en bij ondersteunende functies in de operatie dat niet geldt. 

Binnen de luchtvaart wordt het verschil gemaakt door de mensen. Daarom staat bij KLM aandacht voor de medewerker centraal. Daarbij is de combineren van arbeid en zorg een belangrijk thema. Verder is het bedrijf bezig om verantwoordelijkheden lager in de organisatie te beleggen. Daarnaast worden medewerkers gestimuleerd zelf meer actief bezig te zijn met hun persoonlijke ontwikkelingen. Met al die maatregelen wordt de medewerker ondersteund in het vinden van een juiste balans tussen privé én werk.

Hoe doet KLM dit?

KLM geeft op verschillende manieren invulling aan het thema arbeid en zorg:

 • Roosters aanpassen op privéleven
  Hoewel de mate van flexibiliteit voor iedere functie anders is, zijn er mogelijkheden om je rooster af te stemmen op je privéleven
 • Gedeelde verantwoordelijkheid
  Meer verantwoordelijkheden beleggen bij medewerkers zodat ze meer regie kunnen pakken over hun eigen werk en loopbaan
 • Flexibel werken
  Thuiswerken en zelf je werktijden bepalen is met name voor kantoorpersoneel een uitkomst
 • Klant- én medewerkergericht
  Klanten zijn belangrijk, maar medewerkers ook. KLM gaat zich komende tijd ook focussen op de employee experience
 • Diversiteit en inclusie
  Extra aandacht voor diversiteit en inclusie om medewerkers gelijkwaardige kansen te kunnen bieden

Take aways

 • Zoek, binnen de diversiteit van functies, naar passende oplossingen om flexibiliteit te bieden in werktijden of roosters. Door bijvoorbeeld met medewerkers in gesprek te gaan over hun behoeften en wensen.
 • Kijk goed op welke manier je het opleidings- of inzetbaarheidsbudget van medewerkers promoot. Sommige medewerkers weten misschien niet eens van het bestaan af, of hebben schroom om er gebruik van te maken.
 • Zorg voor een open sfeer, zowel binnen teams als tussen leidinggevenden en medewerkers, waarin thema’s als arbeid en zorg bespreekbaar kunnen worden gemaakt.

Meer weten over hoe KLM flexibiliteit in roosters biedt en welke mogelijkheden er zijn om werk en zorgtaken op elkaar aan te passen? Deze thema’s zijn uitgebreid besproken en verdiept in een interview met medewerkers van de organisatie. Download de extra informatie via de download-link.

Vergelijkbare artikelen

Doe en denk mee, met Werk& Events

Wil jij ook bijdragen aan de maatschappelijke beweging over hoe we omgaan met de combinatie werk en leven? Discussieer mee, laat je inspireren, geef je mening en leer tijdens één van onze bijeenkomsten.

Volg ons op social media

Werk& is volop in ontwikkeling

en wordt in co-creatie met werkgevers en experts gemaakt. Wil je op de hoogte blijven en/of op een andere manier meedoen? Laat het ons vooral weten!