Werk&
Publicaties

De vier balanspijlers

woensdag 22 mei, 2022

De vier balanspijlers

Meer dan ooit combineren we werk met andere belangrijke zaken in het leven. Werk en je professionele ontwikkeling is ook maar één van de vier balanspijlers:
1. Werk en professionele ontwikkeling
2. Familie en sociale contacten
3. Gezondheid en conditie
4. Zingeving en persoonlijke ontwikkeling

Deze vier pijlers dragen ons leven, zoals de vier vaten waarop een vlot rust. Een tijdelijke disbalans van de vaten kan “opgevangen worden” door de andere vaten. Maar structurele verwaarlozing van een van de vaten resulteert in een disbalans die ook effect kan hebben op de andere balanspijlers.


Pijler 1: Werk en p
rofessionele ontwikkeling
 
Door te werken vanuit je talent ga je je vooral focussen op dingen waar je van nature goed in bent. Als je een taak uitvoert volgens je talent kost het je veel minder inspanning dan een andere taak. Werk doen dat past bij je talent geeft energie en voldoening. 

Pijler 2: Familie en sociale contacten
Jouw omgeving is van belang voor je vitaliteit. We zijn immers sociale wezens. Als je omringd bent met mensen die je lief zijn en als je gezien en gehoord wordt, heeft dat invloed op ons welbevinden. Een plek waar je jezelf kunt uitdrukken en je niet hoeft aan te passen, helpt je om te kunnen ontspannen. 

Hoe we ons werk kunnen en willen invullen wordt beïnvloed door zaken die in de thuissituatie spelen. Denk aan zorg voor kinderen, mantelzorg, opleiding, vrijwilligerswerk, maar ook omstandigheden zoals scheiding, rouw, de overgang of schulden.

Pijler 3: Gezondheid en conditie
Het zogenaamde ‘matig intensief bewegen’ erg goed is voor je lichaam en geest? Denk aan op de fiets boodschappen doen of s ’avonds een stevige wandeling maken. Je ademt sneller en je hartslag gaat omhoog, maar je bent niet buiten adem en kan gewoon blijven praten (en dus ook telefoneren).

Bekijk ook de volgende video ter inspiratie:
https://www.ted.com/talks/murat_dalkilinc_why_sitting_is_bad_for_you/transcript?language=nl

Pijler 4: Zingeving en persoonlijke ontwikkeling
Als je werk past bij wie je bent en wat jij belangrijk vindt in je leven, dan is motivatie van buitenaf niet nodig. Je hebt dan voldoende redenen om iedere dag opnieuw met veel plezier en 100% drive aan de slag te gaan. De cijfers liegen er niet om; wetenschappelijk onderzoek toont aan dat je 30% productiever, 3x zo creatief en 40% efficiënter -en dus succesvoller- bent als je gemotiveerd bent om je werk te doen. 

Lees ook de volgende Blog ter inspiratie:
https://maatschapwij.nu/blogs/zingeving/ 
 

Vergelijkbare artikelen

Doe en denk mee, met Werk& Events

Wil jij ook bijdragen aan de maatschappelijke beweging over hoe we omgaan met de combinatie werk en leven? Discussieer mee, laat je inspireren, geef je mening en leer tijdens één van onze bijeenkomsten.

Volg ons op social media

Werk& is volop in ontwikkeling

en wordt in co-creatie met werkgevers en experts gemaakt. Wil je op de hoogte blijven en/of op een andere manier meedoen? Laat het ons vooral weten!