Werk&
Visies & Opinies

‘Door de krappe arbeidsmarkt krijgen mensen een keus voor wie ze willen werken.’ – Dr. Brad Harrington, Boston College

woensdag 22 februari, 2022

Bedrijf

Omgeving

Boston, USA

Industrie

Wetenschap

Bedrijfsgrootte

Center for Work and Family

Blijvende behoefte aan meer flexibiliteit

Martijn de Wildt van Werk& praat met Executive Director van het Boston College Center for Work and Family Dr. Brad Harrington over de ontwikkelingen rond de werk-privé balans.

Werk& past prima bij de werkzaamheden van het Center for Work & Family. Want werk en mantelzorg, werk en studie, werk en kinderen heeft alles te maken met een goede werk-privé balans. Brad vertelt dat vanuit huis werken tegenwoordig meer gebruikelijk dan uitzonderlijk is. Dit heeft ook in Amerika natuurlijk te maken met Covid-19.

Grotere rol voor inclusiviteit
Martijn zoekt ‘best practices’ betreffende de werk-privé balans en vraagt zich af hoe dit in Amerika gaat. Brad: “Toen we begonnen, richtten we ons voornamelijk op vrouwen met jonge kinderen omdat vooral zij moeite hadden met het vinden van een goede balans tussen werk en privé. De laatste twee jaar veranderde dat. Want veel méér mensen hebben moeite met hun balans en zelfs soms moeite een baan te vinden. We richten ons nu op racisme, inclusiviteit en het welbevinden van mensen.”

Mentale gezondheid
Martijn vraagt zich af of iedereen door Covid-19 ‘werk’ voor altijd anders is gaan zien. Brad is van mening dat het nooit meer wordt zoals het was, maar dat niet iedereen dat met hem eens is. “Door de pandemie zien we wel dat mentale gezondheid een grotere rol speelt nu. Daar is veel meer aandacht voor gekomen.” Op de vraag van Martijn of er in Amerika een verandering van perspectief heeft plaatsgevonden, antwoord Brad: “We richten ons nu op een breder spectrum; mentale gezondheid en welbevinden is zeker nodig om een goede werk-privé balans te krijgen.”

Eisen stellen aan werkgeverschap
Martijn vraagt zich af of ‘thuis’ de werkplek van de toekomst is. Brad: “In Amerika wil 1/3 terug naar kantoor, 1/3 wil thuiswerken en 1/3 wil een hybride vorm. Kenniswerkers werken veel thuis, maar 40% van de werkenden móét wel fysiek op hun werk verschijnen. We merken dat ook zij behoefte hebben aan meer flexibiliteit in uren en/of rooster zodat werk en zorg beter te combineren zijn. Een baan van 9 tot 5 is niet meer van deze tijd. Amerika heeft 10 miljoen onvervulde banen, óók in ongeschoolde werkzaamheden. Door deze krapte op de arbeidsmarkt krijgen mensen een keus voor wie ze willen werken en dat zijn dan allereerst werkgevers die flexibiliteit in uren of rooster bieden.”

Toekomst van werk
Martijn vraagt hoe Brad de toekomst van werk voor zich ziet. Brad: “De toekomst is lastig te voorspellen. Sommige organisaties en kleinere bedrijven willen graag terug naar hoe het was; allemaal naar kantoor. Maar wat de toekomst ook brengt; we hebben met zijn allen de afgelopen twee jaar bewezen dat het anders kan! In de huidige 24/7 wereldeconomie wordt het voor iedereen moeilijker om een evenwichtige werk-privé balans te hebben en te behouden.”

Het Center for Work and Family voerde en voert diverse interessante onderzoeken uit rondom arbeid en zorg. Interessant om hier eens te grasduinen: Research center for work family.

Vergelijkbare artikelen

Doe en denk mee, met Werk& Events

Wil jij ook bijdragen aan de maatschappelijke beweging over hoe we omgaan met de combinatie werk en leven? Discussieer mee, laat je inspireren, geef je mening en leer tijdens één van onze bijeenkomsten.

Volg ons op social media

Werk& is volop in ontwikkeling

en wordt in co-creatie met werkgevers en experts gemaakt. Wil je op de hoogte blijven en/of op een andere manier meedoen? Laat het ons vooral weten!