Werk&
Visies & Opinies

‘Visie is vooral kijken wat er in de maatschappij gebeurt’ – Robert Boulogne, Achmea

donderdag 21 oktober, 2021

Bedrijf

Omgeving

Zeist

Industrie

Zakelijke dienstverlening

Bedrijfsgrootte

13300

Werk& sprak Robert Boulogne, op dit moment Adviseur toekomst van werken bij Achmea.

Robert: ‘Kijk vooral naar de maatschappelijke onderstromen en ontwikkelingen en probeer te duiden wat dit concreet betekent voor de organisatie als werkgever. Zo was de verschuiving van het kostwinnersmodel naar het tweeverdienersmodel een reden voor Achmea om naar een andere organisatie van arbeid te zoeken.’

Robert benoemt de verschillende waarden van werk. ‘Niet alleen het economisch perspectief, maar ook de inkomenszekerheid. Als je dit kunt verbinden aan een groter geheel zodat, medewerkers kunnen leren en ontwikkelen, zich erkend voelen en gewaardeerd worden kan dit een bijdrage leveren aan een hoger doel.’

Werk-geven
‘Als werkgever wil je je medewerkers betrokken houden én je wilt aantrekkelijk zijn voor nieuw talent.’ Robert neemt het werk-géven heel letterlijk en kijkt verder dan het economisch perspectief. ‘Werk heeft immers meerdere doelen voor het individu én de maatschappij. Als het nodig is, kan dit ook betekenen dat werknemers buiten Achmea gaan werken.’

Robert ziet de mens niet alleen als producent van arbeid, maar vindt ook de andere levenssferen van de mens van belang. Om deze reden ontwikkelde Achmea beleid m.b.t. mantelzorg en levenslang leren.

Achmea heeft sinds dit jaar ook een 34-urige werkweek. Dit geeft ruimte voor het combineren van zorgen en leren, naast het werk. Maar ook duurzame inzetbaarheid is een belangrijke reden. ‘De marathon loop je ook in een ander tempo dan de sprint’. Een veronderstelling is ook dat met een 34-urige werkweek meer Nederlanders kunnen werken en onder aan de streep de arbeidsparticipatie daardoor zal toenemen.

Tips
– probeer een antenne te ontwikkelen voor onderstromen
– volg de maatschappelijke ontwikkelen en literatuur – ook buiten de (HR)vakbladen
– probeer losse ideeen tot één visie het formuleren
– vertaal je visie in concrete, principle based afspraken i.p.v. uniforme regels in een CAO
– en veel fietsen, dat helpt ook!

Benieuwd naar zijn hele verhaal: luister de podcast van dit interview

Lees hier meer over het advies van commissie-Borstlap, waar Robert naar verwijst in de podcast, over substantieel persoonlijk ontwikkelbudget dat kan worden gebruikt om bij te blijven of om te scholen en de loopbaan-apk.

Vergelijkbare artikelen

Doe en denk mee, met Werk& Events

Wil jij ook bijdragen aan de maatschappelijke beweging over hoe we omgaan met de combinatie werk en leven? Discussieer mee, laat je inspireren, geef je mening en leer tijdens één van onze bijeenkomsten.

Volg ons op social media

Werk& is volop in ontwikkeling

en wordt in co-creatie met werkgevers en experts gemaakt. Wil je op de hoogte blijven en/of op een andere manier meedoen? Laat het ons vooral weten!