Werk& Mantelzorg
Publicaties

Jaarpublicatie Werk&Mantelzorg: Aandacht voor mantelzorg werkt op krappe arbeidsmarkt!

vrijdag 22 november, 2022
#00a0e0

Uit een peiling onder het Werk&Mantelzorg Panel, blijkt dat 30% van de werkende mantelzorgers meer uren wil werken, mits er iets verandert op het werk. Verder geeft 92% aan dat een mantelzorgvriendelijk beleid het verschil kan maken. Ook bij de keus voor een andere werkgever speelt bij 87% van de werkende mantelzorgers de aandacht voor de werk-privésituatie een rol. Deze cijfers en meer interessante informatie staan in de Jaarpublicatie van Werk&Mantelzorg. 

Mantelzorg heeft impact op het werk
Mantelzorg is geen keuze, het kan iedereen overkomen. Meestal gaat het goed, maar overbelasting en uitval ligt op de loer. Werkende mantelzorgers hebben meer gezondheidsklachten dan hun collega’s en melden zich 2x zo vaak ziek. Daarnaast overweegt bijna een kwart van de werkende mantelzorgers minder uur te gaan werken en 1 op de 10 zelfs om helemaal te stoppen met werken. 

Krapte op de arbeidsmarkt
Door de tekorten in de zorg, de vergrijzing en het langer thuis wonen van ouderen, wordt vaker een beroep gedaan op de directe omgeving. Inmiddels combineert 1 op de 4 werknemers het werk met de zorg voor een naaste die langdurig ziek is, een beperking heeft of hulpbehoevend is. In de zorgsector is zelfs 1 op de 3 werknemers ook mantelzorger. En laten daar de personeelstekorten nu precies groot zijn…  

Kans voor werkgevers
Werkgevers kunnen hierop inspelen. En dat is makkelijker en goedkoper dan veel werkgevers denken. Door op tijd met mantelzorgers in gesprek te gaan, kun je voorkomen dat deze werknemers uitvallen, minder gaan werken of zelfs stoppen met werken. Bespreek samen of er aanpassingen op het werk nodig zijn of dat er meer hulp in de thuissituatie nodig is, zodat mantelzorgers kunnen blijven werken én zorgen.  

Werkgevers met aandacht voor mantelzorg hebben een streepje voor
Organisaties die aandacht en begrip hebben voor werknemers met mantelzorgtaken, flexibel zijn en maatwerkoplossingen bieden, zijn een aantrekkelijke werkgever op een steeds krappere arbeidsmarkt. Daar komt nog bij dat zij (langdurig) verzuim voorkomen en op loyaliteit van hun medewerkers kunnen rekenen. 

Vergelijkbare artikelen

Doe en denk mee, met Werk& Events

Wil jij ook bijdragen aan de maatschappelijke beweging over hoe we omgaan met de combinatie werk en leven? Discussieer mee, laat je inspireren, geef je mening en leer tijdens één van onze bijeenkomsten.

Volg ons op social media

Werk& is volop in ontwikkeling

en wordt in co-creatie met werkgevers en experts gemaakt. Wil je op de hoogte blijven en/of op een andere manier meedoen? Laat het ons vooral weten!