Werk& Rouw
Tools

Rouw op het werk – tips voor werkgevers

donderdag 21 augustus, 2021
#756fdb

Werk& sprak met Irene Koedijk: zij deelde haar verlieservaring. Over wat haar hierbij geholpen heeft. En ook welke do’s en don’ts zij vanuit haar professie aan omgaan met rouw op de werkvloer wil meegeven.

Irene (53 jaar) is Health Officer, Rouwcoach en ervaringsdeskundige. Toen zij op haar 35ste haar partner verloor, werd haar leven een rollercoaster. Niet alleen stond ze er alleen voor met de opvoeding van hun toen tweejarige zoon. Ook kreeg zij het faillissement van hun bedrijf op haar dak, een gedwongen verhuizing en schuldsanering. Ze kwam in de overlevingsstand terecht, rouwen was het laatste waar ze aan toe kwam. ‘Niemand zei: ‘moet jij niet …?’ Ik moest door.’ Toen een aantal jaar later haar tweede echtgenoot overleed, werkte zij als HR consultant bij een bedrijf dat middenin een reorganisatie zat. Daar waar ze zelf mensen aanspoorde om ruimte te nemen voor rouw zonder zich daar schuldig over te voelen, deed zij dat zelf toen niet. ‘De dag na de uitvaart vloog ik voor een internationale meeting met HR collega’s naar Berlijn. Daar kwam ik in een warm bad terecht; er stonden 6 mensen om me heen die me knuffelden. Van hen heb ik de maanden daarna ook veel steun gehad.’ Recentelijk hebben we in het bedrijf twee verliessituaties gehad. We hebben als werkgever bloemen gebracht voor de begrafenis en een mooie boom in de tuin van de medewerkers laten planten als aandenken aan de overledene.’

Irene heeft de volgende adviezen voor werkgevers in relatie tot medewerkers met rouw:

 • Rouw verdwijnt niet na een jaar, rouw wordt wel zachter in de loop van de tijd. Besef dat het ook fijn is als er zo nu en dan blijvende aandacht is voor het verlies waar de collega mee te maken heeft gehad
 • Flexibel rouwverlof kan helpen als de medewerker wat verder in het rouwproces is, om bijvoorbeeld schuldgevoel richting de werkgever te voorkomen. Met behulp van het rouwverlof kan iemand de eigen rouwsituatie flexibeler doorlopen, door bijvoorbeeld een middag vrij te nemen als het even niet gaat. Rouw is immers een grillig proces: het kan 2 weken of 3 maanden heel goed gaan, en dan even niet. Dat kun je met rouwverlof opvangen.
 • Benadruk dat iemand mag aangeven als het niet gaat: zoek flexibele oplossingen.
 • Elke cultuur heeft eigen rouwrituelen en -gewoontes. In sommige culturen is het not done om te huilen op het werk. Vraag aan de medewerker hoe de rouw voor hem of haar werkt, en houd daar rekening mee
 • Benadruk een altijd openstaande deur en vertrouwelijkheid
 • Vind samen met de medewerker balans tussen ruimte en structuur/houvast, om te voorkomen dat iemand het idee heeft dat hij/zij het alleen moet doen, te snel weer aan het werk gaat, of juist richtingloos gaat dobberen. Neem hier de werkhouding van de medewerker in mee

Tenslotte heeft Irene nog een aantal praktische tips:

 • Stel 1 contactpersoon aan op het moment dat de rouw ontstaat, om te voorkomen dat de medewerker overspoeld wordt. Er moet op dat moment al zoveel geregeld worden.
 • Zorg ervoor dat de contactpersoon iemand is die zich oprecht kan inleven en invoelen in de rouw(situatie) van de medewerker. Die ook open is over de eigen rouwervaringen. Niet vanuit het boekje de juiste vragen stellen, wel vanuit zichzelf de verbinding met de medewerker en diens rouwsituatie omgaan. Dan kan in alle openheid en directheid worden besproken hoe de rouw is.
 • Laat de leidinggevende aangeven hoe vertrouwd hij/zij zich zelf met het thema voelt. Indien dat ongemakkelijk voelt, maak dan iemand anders verantwoordelijk voor de rouwbegeleiding. Indien een leidinggevende de begeleiding van de medewerker wel aan wil gaan, bied hem/haar daarbij begeleiding aan.
 • Houd goed vinger aan de pols bij de medewerker, zowel in het begin van de rouw als in de loop van de tijd.
 • Doe een melding van de rouwsituatie bij de Arbodienst.
 • Als iemand na rouw weer begint met re-integreren moet werk steunend zijn en geen belasting. Nodig iemand uit om het eigen tempo aan te geven en laat iemand waardevol bezig zijn. Geef ondersteuning om het reguliere werk wel door te laten gaan, en houd die verantwoordelijkheid bij de rouwende medewerker weg.
 • Vraag eens in de paar weken aan de collega die een rouwervaring heeft gehad ‘hoe gaat het met je?’ Als de rouw heel recent is helpt het om te vragen ‘hoe gaat het vandaag met je?’
 • Besteed aandacht aan voor de medewerker belangrijke dagen als verjaardag, sterfdag en ook reguliere feestdagen. Zet deze belangrijke datums in je agenda (als oneindig terugkerend moment, met een reminder 2 weken van te voren) en besteed daar richting de medewerker oprechte aandacht aan. Zet deze meldingen bij meerdere mensen in de agenda (HR, Directie en Manager).
 • Bied rouwbegeleiding aan, ook voor de lange termijn

Voor meer informatie, kijk ook op de website van Irene Koedijk: www.werkenverlies.nl

Vergelijkbare artikelen

Doe en denk mee, met Werk& Events

Wil jij ook bijdragen aan de maatschappelijke beweging over hoe we omgaan met de combinatie werk en leven? Discussieer mee, laat je inspireren, geef je mening en leer tijdens één van onze bijeenkomsten.

Volg ons op social media

Werk& is volop in ontwikkeling

en wordt in co-creatie met werkgevers en experts gemaakt. Wil je op de hoogte blijven en/of op een andere manier meedoen? Laat het ons vooral weten!