Werk&
Praktijkvoorbeelden

‘Met het goede gesprek kan je als werkgever én werknemer alle thema’s aan!’ – Gert-Jan Aleman, Gemeente Den Haag

woensdag 21 december, 2021

Bedrijf

Omgeving

Den Haag

Industrie

Gemeente

Bedrijfsgrootte

10000
Beleid Modern Werkgeverschap Gemeente Den Haag

Werk& was in gesprek met Gert-Jan Aleman, manager van het Arbo Centrum en Vitaliteitsmanager bij Gemeente Den Haag. In 2016 was Gert-Jan zelfs dé vitaliteitsmanager van Nederland.

Acht jaar geleden startte Gemeente Den Haag als eerste werkgever in Nederland een intern Arbo Centrum, waardoor alle specialisten en professionals (als het geen coronatijd is) samenwerken op 1 afdeling. In de ogen van Gert-Jan heeft dit enorme meerwaarde. Dit is voor iedere werkgever haalbaar, ook met kleinere budgetten, door betrokken professionals samen te brengen op bepaalde momenten, een WIJ-gevoel te creëren en elkaar te versterken.

Gert-Jan vertelt over de aandacht van Gemeente Den Haag voor diverse Werk& thema’s waar vaak nog een taboe op heerst, zoals de overgang, rouw, autisme, hoog sensitiviteit. In zijn visie wordt het steeds belangrijker om deze thema’s bespreekbaar te maken in je organisatie, aangezien werk en privé ook steeds meer door elkaar lopen, zeker in Coronatijd. ‘Je ontkomt er niet meer aan als werkgever om medewerkers de ruimte te geven en mee te bewegen in wat er in het leven van medewerkers gebeurt. Zeker in deze krappe arbeidsmarkt.’

Hierbij in het belangrijk dat medewerkers weten wat er op hun af kan komen, maar ook wat ze eraan kunnen doen. Het gesprek tussen de medewerker en leidinggevende is hierin volgens Gert-Jan essentieel. Als werkgever kan je hierin zowel de leidinggevende als de medewerker equiperen. Gemeente Den Haag doet dit met HR-beleid rond modern werkgeverschap (zie download), inspiratie (middels blogs, workshops en trainingen) en in bijvoorbeeld een drie-gesprek vanuit het Arbo Centrum: eerst Arbo met medewerker, dan Arbo met de leidinggevende en dan de medewerker met de leidinggevende, waar de Arbo Professional bij aanwezig is.

Tips van Gert-Jan
Het is belangrijk om op álle niveaus te inspireren, zodat er beweging op gang komt. Haal hiervoor ook input op vanuit de organisatie. Ga met je mensen in gesprek, stel vragen, voer een open gesprek. Welke thema’s spelen en welke behoeften zijn er bij je medewerkers? Concreet heeft dit bij Gemeenten Den Haag geleid tot o.a. een magazine voor leidinggevenden, waarin alle informatie rond de verschillende thema’s is samengebracht.

Benieuwd naar zijn hele verhaal: luister hier de podcast van dit interview.

 

Vergelijkbare artikelen

Doe en denk mee, met Werk& Events

Wil jij ook bijdragen aan de maatschappelijke beweging over hoe we omgaan met de combinatie werk en leven? Discussieer mee, laat je inspireren, geef je mening en leer tijdens één van onze bijeenkomsten.

Volg ons op social media

Werk& is volop in ontwikkeling

en wordt in co-creatie met werkgevers en experts gemaakt. Wil je op de hoogte blijven en/of op een andere manier meedoen? Laat het ons vooral weten!