Werk& Ouderschap
Publicaties

Werkgeversmagazine: Zo werkt het – De Werkweek op maat

vrijdag 22 november, 2022
#e5ce20

Vrouwen in Nederland verrichten nog altijd 1,5 keer meer zorgtaken dan mannen. Dat zie je terug in de werkweek: mannen werken gemiddeld 39 uur per week en vrouwen gemiddeld 28,5 uur. Het aantal uur dat iemand werkt heeft invloed op haar of zijn financiële onafhankelijkheid, doorstroomkansen en mogelijkheden om werk en zorg te combineren. Op weg naar gelijke kansen voor vrouwen en mannen, zowel op de werkvloer als thuis, is er nog veel te winnen bij meer flexibiliteit en keuzevrijheid rondom de werkweek.

Ook voor werkgevers is dit een belangrijk thema: door in te spelen op de behoeften van werknemers, bijvoorbeeld per levensfase, kun je werknemers aan je binden en nieuw talent aantrekken. Daarnaast draagt een gezonde werk-zorgbalans bij aan minder verzuim en meer productiviteit. Een werkweek op maat en aandacht voor de balans tussen werken en zorgen zijn van belang voor inclusief werkgeverschap. En daarmee draagt het bij aan diversiteit en inclusie in je organisatie. Maar wat zijn de mogelijkheden voor een werkweek op maat? Hoe helpt het je werknemers? En wat levert het jou als werkgever op?

Deze vragen komen aan bod in dit magazine: Achmea legt uit waarom zij voor een verkorte werkweek kiezen, Rijksvastgoedbedrijf vertelt over hun directie die bestaat uit twee duobanen. Wetenschapper Renske Verweij vertelt over de normen rond ouderschap die van invloed zijn op de keuzevrijheid van werknemers. Daarnaast delen verschillende werknemers hun ervaringen en bieden we vanuit de Toolkit Inclusief Werkgeverschap tips waarmee je als werkgever direct aan de slag kunt.

Tekst: WomenINC

Vergelijkbare artikelen

Doe en denk mee, met Werk& Events

Wil jij ook bijdragen aan de maatschappelijke beweging over hoe we omgaan met de combinatie werk en leven? Discussieer mee, laat je inspireren, geef je mening en leer tijdens één van onze bijeenkomsten.

Volg ons op social media

Werk& is volop in ontwikkeling

en wordt in co-creatie met werkgevers en experts gemaakt. Wil je op de hoogte blijven en/of op een andere manier meedoen? Laat het ons vooral weten!