Werk&
Visies & Opinies

Blog 2: ‘De kwestie rondom werk en zorg vereist een meer fundamenteel her-denken’ – Matthijs Bal, Lincoln University

woensdag 22 mei, 2022

Blog 2. Prof.dr. Matthijs Bal, Universiteit van Lincoln,  Verenigd Koninkrijk

Lees eerst blog 1

Een goede balans tussen werk en privé is tegenwoordig voor bijna elke medewerker in organisaties van groot belang. Zeker ouders van jonge kinderen en werkenden die te maken hebben met mantelzorgtaken hebben veel behoefte aan een goede afstemming tussen werk en privé. Maar dat is uiteraard niet alles; mensen hebben ook meer en meer behoefte aan betekenisvolle ervaringen in hun leven, en het is niet altijd mogelijk om dat in het werk te vinden. Daarom zijn hobby’s en activiteiten buiten het werk ook steeds belangrijker voor mensen om betekenis te geven aan het leven. In de coronapandemie is het voor veel mensen (met kantoorbanen) ook gelukt om een betere balans te vinden: immers het thuiswerken geeft de mogelijkheid tot veel flexibiliteit, waarbij werk verricht kan worden in combinatie met de zorg voor kinderen, ouders en andere hobby’s. Helaas is dit echter ook nog steeds moeilijk voor veel mensen om dit op duurzame wijze zelf te organiseren.

Er zijn twee observaties van belang hier. Ten eerste: hoewel de werkgever een belangrijke rol kan spelen in dit proces en de werknemer kan helpen om de balans tussen werk en privé te vinden door bijvoorbeeld het aanbieden van flexibele werktijden en de mogelijkheid om thuis te werken, blijft het primair de verantwoordelijkheid van de individuele werknemer om die balans te vinden. Ten tweede blijft de balans een privilege – er zijn nog steeds naar schatting 2,5 miljoen mensen in Nederland die onregelmatige werktijden hebben waar zij maar beperkt invloed op hebben. Iedereen die in ploegendienst in welke vorm dan ook werkt heeft maar beperkt controle over de eigen werktijden. Zorgpersoneel, al die mensen die we tijdens de pandemie de lof hebben toegezongen, hebben maar zeer beperkt invloed op hun werktijden, en zijn vaak afhankelijk van de partner in het managen van de fragiele balans tussen werk, kinderen, het eigen leven en alle andere zaken in het leven. Kortom, het kunnen combineren van werk en privé is niet per definitie iets dat iedereen kan, hoewel het meer en meer een individuele aangelegenheid is van de werknemer.

Deze twee observaties zijn van belang in het beter begrijpen van het vraagstuk hoe we in Nederland de combinatie van werk en zorg beter kunnen regelen in de toekomst. Hoe kunnen we ervoor zorgen dat het creëren van die balans niet alleen maar een individuele verantwoordelijkheid is, en hoe zorgen we ervoor dat die werk-privé balans niet alleen maar een voorrecht is van die mensen die een kantoorbaan hebben of gelukkige zelfstandigen zijn die de mogelijkheid hebben om zelf te bepalen wanneer en hoeveel gewerkt wordt?

Lees blog 2

 

Vergelijkbare artikelen

Doe en denk mee, met Werk& Events

Wil jij ook bijdragen aan de maatschappelijke beweging over hoe we omgaan met de combinatie werk en leven? Discussieer mee, laat je inspireren, geef je mening en leer tijdens één van onze bijeenkomsten.

Volg ons op social media

Werk& is volop in ontwikkeling

en wordt in co-creatie met werkgevers en experts gemaakt. Wil je op de hoogte blijven en/of op een andere manier meedoen? Laat het ons vooral weten!