Werk&
Visies & Opinies

Blog ‘Om ècht duurzame oplossingen te kunnen vinden, moeten we ook de bredere context begrijpen.’ – Matthijs Bal

dinsdag 22 januari, 2022
Blog 1: Zorg om Werk: Werk of Zorg?

Introductie blogserie Prof.dr. Matthijs Bal, Universiteit van Lincoln, Verenigd Koninkrijk

Hoe kunnen wij een leuke en uitdagende baan hebben, en ook genoeg tijd hebben voor onze kinderen? Hoe is het mogelijk om organisaties te kunnen transformeren zodat mensen op een gezonde manier hun privéleven kunnen combineren met werk? Hoe is het mogelijk om mantelzorg te kunnen combineren met een fulltime baan?

In een reeks van blogs zal ik ingaan op deze vragen, waarbij ik tevens in zal gaan op de bredere context waarin dit soort vragen gesteld wordt. Om ècht duurzame oplossingen te kunnen vinden, moeten we ook de bredere context begrijpen, en inzien dat dit soort complexe vraagstukken niet in één organisatie voorkomen en opgelost kunnen worden, maar maatschappij-brede oplossing vereist.

Het initiatief Werk& is een prachtig initiatief om ons te laten realiseren dat er naast ons werk nog vele andere zaken zijn in ons leven die onze aandacht behoeven: kinderen, ouders, dieren, de natuur, onze buren, gemeenschappen, vrijwilligerswerk, en bovenal natuurlijk onszelf. Maar wij zitten tevens gevangen: we zijn gevangen in onszelf, in onze maatschappij, waardoor wij ons direct schuldig gaan voelen als wij niet productief zijn, als we niet aan het werk zijn, als we tijdens werktijden niet aan het werk zijn. Maar we voelen ons net zo schuldig als we niet genoeg tijd besteden aan onze kinderen, onze ouders, anderen die onze aandacht nodig hebben. Onze huisdieren, die misschien geduldig op onze thuiskomst wachten, maar in hun ogen ook vragen om de aandacht die ze niet krijgen. En we voelen ons schuldig als we wel bij onze kinderen zijn, maar zo vermoeid van werk, dat we niet de aandacht kunnen geven die we zouden willen. En samen eten schuld, vermoeidheid en verwachting ons op, maken ons overbelast en zorgen voor burnout.

In de komende reeks aan blogs, zal ik ingaan op de diverse vraagstukken die zich aandienen rondom dit thema. Gezamenlijk zullen deze blogs een verhaal vormen die als tegenwicht kan dienen voor de ontmenselijking van onze huidige maatschappij en werkvloer. Het is onze taak om de menselijke maat te hervinden, zodat mensen op gezonde en duurzame wijze een loopbaan kunnen hebben, en daarvoor niet hun privéleven te hoeven opofferen.

Lees ook de tweede blog van Matthijs

 

Vergelijkbare artikelen

Doe en denk mee, met Werk& Events

Wil jij ook bijdragen aan de maatschappelijke beweging over hoe we omgaan met de combinatie werk en leven? Discussieer mee, laat je inspireren, geef je mening en leer tijdens één van onze bijeenkomsten.

Volg ons op social media

Werk& is volop in ontwikkeling

en wordt in co-creatie met werkgevers en experts gemaakt. Wil je op de hoogte blijven en/of op een andere manier meedoen? Laat het ons vooral weten!