1 op de 3 werkende ouders heeft behoefte aan gesprek op de werkvloer
In aanloop naar de week van de werkstress (11-15 november) vragen diverse organisaties rondom werk en zorg aandacht voor de druk op werkende ouders. Uit de Staat van het Gezin (2024) bleek eerder al dat voor 92% van alle ouders de combinatie werk, gezin en zorg veruit de grootste uitdaging is. Uit nieuw onderzoek blijkt nu dat 1 op de 3 werkende ouders regelmatig in gesprek zou willen met de leidinggevende over hoe het combineren gaat. Bij 44% wordt dit gesprek nog helemaal niet gevoerd.
Meer flexibiliteit en begrip
Om werk, gezin en zorg te combineren hebben ouders vooral behoefte aan flexibiliteit in wanneer (74%) en waar (65%) gewerkt kan worden en aan begrip vanuit hun leidinggevende (52%), zo blijkt uit het onderzoek. Werkende ouders geven bovendien aan behoefte te hebben aan ervaringen van andere ouders (26%) en persoonlijke ondersteuning of coaching (22%). Aankomende ouders hebben vooral behoefte aan info over verlofregelingen (60%) en overzicht in wat ze allemaal moeten beslissen en regelen (50%).
Werkgevers geven in hetzelfde onderzoek aan te worstelen met de werk, gezin, zorgbalans van hun werknemers. Zo geeft slechts 1 op de 3 aan specifiek beleid te hebben voor ouders. Om ouders juist beter te ondersteunen hebben ook werkgevers behoefte aan tips om het gesprek aan te gaan als de balans zoek is (72%). Daarnaast is er behoefte aan meer zicht op belangrijke gespreksonderwerpen rondom werk en zorg (61%) en meer overzicht op het gebied van rechten en plichten (56%).
Meer tijd en ruimte, minder verzuim en uitval
Het onderzoek is een initiatief van Expertisecentrum Vaders, Stichting Voor Werkende Ouders en Werk&. De organisaties roepen op om het gesprek op de werkvloer meer met elkaar te voeren. ‘Het onderzoek laat zien dat er veel behoefte is van beide kanten om dit gesprek meer invulling te geven met elkaar’, aldus Marjet Winsemius van stichting Voor Werkende Ouders. ‘Ouders zoeken naar tijd en ruimte om het allemaal te kunnen bolwerken, maar voeren te weinig dit gesprek met hun werkgever. Daar ligt veel ruimte. Ze hoeven het niet allemaal alleen te doen.’
Wies Kerkvliet van Werk& vult aan: ‘De geboorte van een kind heeft een grote impact op het leven van de ouders en daarmee ook op het werk. Werkgevers die hier preventief mee omgaan kunnen veel problemen voorkomen. Door periodieke gesprekken tussen leidinggevenden en werkende ouders te faciliteren kan overbelasting en daarmee verzuim verlaagd worden.’
Organisaties en ouders kaarten ook de rol van vaders aan. ‘Er is weinig aandacht voor de specifieke rol van vaders en waar zij behoefte aan hebben. Terwijl we weten hoe belangrijk het is dat ook zij betrokken worden en ook met hen het gesprek over werk, gezin en zorg wordt gevoerd’, aldus Niels Meijerink van Expertisecentrum Vaders.
—————————————————————————————————————
Voor de redactie:
Voor meer informatie kunt u contact opnemen met:
Wies Kerkvliet, Werk& 06-4620 5662
Wil jij ook bijdragen aan de maatschappelijke beweging over hoe we omgaan met de combinatie werk en leven? Discussieer mee, laat je inspireren, geef je mening en leer tijdens één van onze bijeenkomsten.
en wordt in co-creatie met werkgevers en experts gemaakt. Wil je op de hoogte blijven en/of op een andere manier meedoen? Laat het ons vooral weten!